Dahulu Islam dianggap tidak wujud, akhirnya laungan azan dibenarkan secara terbuka di kota besar Itali

Siapa yang tidak kenal dengan negara Itali yang sebelum ini merupakan negara ke-2 yang mempunyai angka besar dalam penularan wabak Covid-19, selepas China dahulu.

Kini Itali mencatatkan jumlah keseluruhan kes positif Covid-19 adalah 199,414 kes dengan jumlah kematian sebanyak 26,977 kes, lapor worldometer. Negara ini merupakan top 3 negara yang teruk terkesan dengan penularan wabak Covid-19.

Laungan Azan

Baru-baru ini, viral di sosial media laungan azan berkumandang secara terbuka di kota Parma, Itali membuat hati orang yang beragama Islam tersentuh.

VIDEO

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Masya Allah, . Pertama kali, adzan di kota Parma, Italia, dikumandangkan terbuka dengan pengeras suara di ruang publik. . . Semoga ini menjadi pintu hidayah Allah Ta’ala bagi penduduk Italia dan semoga dengannya Allah segera mengangkat wabah virus Corona..Aamiin . . Semoga yang Like ♥️ & Komen 📝 postingan ini senantiasa menemukan kebahagiaannya Aamiin Share + Mention seseorang @ . . Lihat juga postingan kami yg lainnya. @sahabatsurga . . __________________________ #petikhikmahnya #inspirasi #motivasi #muslimah #nasihat #ceramah #lagiviral @sahabatsurga #unik #lagirame #kekinian #ngaji #trending #selfreminder

A post shared by Sahabatsurga (@sahabatsurga) on

Difahamkan, laungan azan itu menandakan bermulanya bulan Ramadan dan program itu dibuat di perkarangan Ibu Pejabat Komuniti Islam Parma dan Wilayah Campanini.

Majlis itu dilaksanakan sesuai dengan protokol yang betul, apa yang menarik majlis tersebut dihadiri oleh Datuk Bandar Parma, Federico Pizzarotti, Ianya sekali gus merupakan saat bermuhasabah bagi masyarakat kota tersebut.

Selepas menghadapi kesukaran, akhirnya rakyat Itali buka mata pada agama Islam.

Islam dan Itali

Menerusi Washington post, pernah dahulu Islam dianggap tidak wujud di Itali, walaupun Islam ketika itu merupakan agama kedua terbesar tapi mereka masih mengabaikannya.

Hal demikian menyebabkan masjid tidak dapat dana awam, perkahwinan islam tidak mempunyai nilai sah, dan pekerja yang beragama islam tidak dibenarkan mengambil cuti untuk cuti keagamaan. Selepas penularan wabak virus ini, perlahan-lahan mereka cuba menerima bangsa yang beragama Islam di Itali.

Alhamdulillah, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Semoga wabak virus ini akan h4pus dari muka bumi ini.

 

Sumber: Lobak Merah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Be the first to comment on "Dahulu Islam dianggap tidak wujud, akhirnya laungan azan dibenarkan secara terbuka di kota besar Itali"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*