67 pelajar asrama dikesan j4ngkit4n ILI

TEMERLOH – ser4mai 67 pelajar di sebuah Sekolah Menengah Berasrama Penuh Intergrasi (SBPI) di Kerdau di sini dik3san mengalami gej4la inflvenza Like Illness (ILI).

Exco Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Pelajaran dan k3sihatan negeri, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad berkata, k3semua pelajar telah menjalani beberapa ujian termasuk saringan koronav1rus (c0v1d-19).

Menurutnya, k3semua pelajar terlibat dikenalpasti mengalami gejala ILI selepas mempunyai simptom dem4m, selesema dan batuk berikutan faktor cuaca yang panas sejak kebelakangan ini.

“Sebagai langkah pemerhatian k3semua pelajar terbabit yang tinggal di asrama telah diasingkan dan diletakkan di bawah kawalan khas.

Syed Ibrahim (empat dari kiri) ketika meninjau keadaan di sekolah terbabit semalam. – Foto FB Datuk Seri Syed Ibrahim

“Menurut doktor semua terkawal. Semoga dengan bantuan awal ini pelajar terlibat sentiasa dalam peliharaan ALLAH dan dijauhi daripada segala yang tidak diingini,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Beliau berkata, beliau bersama pelbagai pihak berkaitan telah turun padang bagi memastikan k3selamatan pelajar terbabit dan bantuan awal seperti khemah dan baju k3selamatan telah disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Katanya, selain sekolah tersebut, beberapa buah sekolah iaitu membabitkan empat buah sekolah menengah menengah agama dan satu kolej swasta di negeri ini telah disaring selepas menghadapi situasi sama.

Sumber : Sinar@LepatPisang

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Be the first to comment on "67 pelajar asrama dikesan j4ngkit4n ILI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*